5 Βιώσιμες λύσεις για καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων

ΠΗΓΗ

Θέλετε να κάνετε πράσινη την επιχείρησή σας; Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από την ανακύκλωση. Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, σας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσετε την οικολογική καινοτομία της επιχείρησής σας, να μειώσετε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ακόμη, να καταφέρετε χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. Ενδιαφέρεστε; Ο οδηγός μας θα σας βοηθήσει να βρείτε τις καλύτερες λύσεις για τη διάθεση πράσινων απορριμμάτων.

Αλλά πρώτα: Πραγματοποιήστε έλεγχο αποβλήτων

Για να δημιουργήσετε την καλύτερη λύση για τη λειτουργία σας, θα πρέπει να συγκεντρώσετε ορισμένα δεδομένα. Ένας έλεγχος αποβλήτων θα σας δείξει ποιους τύπους και ποσότητες απορριμμάτων παράγετε κάθε εβδομάδα για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιες βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων θα εφαρμόσετε. Θα σας δείξει επίσης πού μπορεί να ξοδεύετε πάρα πολλά για τη διάθεση απορριμμάτων ή τη χρήση ενέργειας.

5 Βιώσιμες λύσεις αποβλήτων για να δοκιμάσετε στην επιχείρησή σας

Μόλις ολοκληρώσετε τον έλεγχο αποβλήτων, μπορείτε να ορίσετε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των αποβλήτων. Δοκιμάστε τις ακόλουθες βιώσιμες μεθόδους διάθεσης αποβλήτων για να μειώσετε την ποσότητα απορριμμάτων που παράγει η επιχείρησή σας.

1. Μειώστε το χαρτί και το μελάνι

Οι μεγαλύτερες κατηγορίες αποβλήτων για πολλές επιχειρήσεις είναι (όχι τόσο συγκλονιστικά) χαρτί και μελάνι. Η μείωση του ποσού που χρησιμοποιείτε είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες μείωσης.

 • Απαλλαγείτε από το χαρτί: Ξεφορτώσου το χαρτί όπου μπορείς. Διατηρήστε έγγραφα πολιτικής και διαδικασιών και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την εταιρεία, είτε online, είτε σε κοινόχρηστο διακομιστή.
 • Μείωση εκτύπωσης: Εκτυπώστε μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο. Όταν χρειάζεστε ένα έντυπο αντίγραφο, εκτυπώστε διπλής όψης και μειώστε τα περιθώρια για να μειώσετε τον αριθμό των φύλλων που χρησιμοποιούνται με την πάροδο του χρόνου.
 • Μειώστε το μελάνι: Εκτυπώστε σε “πρόχειρη λειτουργία” για να μειώσετε την κατανάλωση μελανιού. Κολλήστε στην εκτύπωση μόνο σε ασπρόμαυρο, επειδή η έγχρωμη εκτύπωση τείνει να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο όγκο και ευρύτερο φάσμα μελανιού.
 • Χρήση εναλλακτικών λύσεων χαρτιού: Στο μπάνιο, μεταβείτε σε στεγνωτήρια χεριών για να εξαλείψετε τις χαρτοπετσέτες.

2. Βρείτε επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές στο δωμάτιο ή στο χώρο διαλείμματος

Υπάρχει κάτι που χρησιμοποιείται τακτικά από τους υπαλλήλους σας που μπορεί να αντικατασταθεί με μια επαναχρησιμοποιήσιμη επιλογή; Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με σκεύη που σχετίζονται με τρόφιμα και ποτά.

Βιώσιμες λύσεις για την κουζίνα του γραφείου σας:

 • Αντικαταστήστε τα κύπελλα μίας χρήσης με κούπες καφέ και επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού.
 • Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να φέρουν μεσημεριανό γεύμα σε τάπερ.
 • Παρέχετε ή φέρτε σκεύη για να αποφύγετε τη χρήση πλαστικών σκευών.

3. Δωρίστε οτιδήποτε χρήσιμο

Μια μεγάλη εναλλακτική λύση για να πετάξετε περιττά αντικείμενα στα σκουπίδια είναι να τα δωρίσετε. Όχι μόνο οι δωρεές θα ωφελήσουν εκείνους που τις λαμβάνουν, αλλά θα πάρετε και κάτι μικρό, όπως φορολογικά κίνητρα και μια θετική δημόσια εικόνα.

 • Εστιατόρια ξενοδοχεία και παντοπωλεία συχνά δωρίζουν ευπαθή τρόφιμα (που λήγουν σε λίγες μέρες) σε κοινωνικές δομές και ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
 • Τα ξενοδοχεία μπορούν να δωρίσουν σαπούνια, σαμπουάν, προϊόντα περιποίησης δέρματος και προϊόντα περιποίησης που διατηρούνται σε ετοιμότητα.
 • Εάν το γραφείο σας ανανεώνει τον εξοπλισμό του, δωρίστε παλιούς υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλα ηλεκτρονικά.
 • Οι ανακαινίσεις γραφείων και τα καθάρισμα συχνά παρέχουν σε μια επιχείρηση την ευκαιρία να αγοράσει νέα έπιπλα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να δωρίσετε γραφεία και καρέκλες σε ένα τοπικό σχολείο ή ίδρυμα.

4. Ανακυκλώστε όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα απόβλητα

Η ανακύκλωση εξοικονομεί ενέργεια, κρατά τα υλικά μακριά από τους χωματερές και παρέχει πρώτες ύλες για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Αυτό διατηρεί και επεκτείνει τη χρήση αυτών των πόρων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Φέρτε κάδους για ανακυκλώσιμα όπως χαρτί, πλαστικό και γυαλί για να δώσετε στους υπαλλήλους μια εναλλακτική λύση στον κάδο απορριμμάτων.

Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Υπάρχουν τρόποι ανακύκλωσης πολλών από τα προϊόντα που κατασκευάζει ή χρησιμοποιεί καθημερινά η επιχείρησή σας, ακόμα και αν δεν μπορούν να πάνε στον κανονικό κάδο απορριμμάτων.

5. Κομποστοποιήστε τα γεύματά σας

Η λιπασματοποίηση είναι μια επιλογή διάθεσης πράσινων αποβλήτων για ορισμένα απόβλητα τροφίμων και προϊόντων χαρτιού. Ένα καλό μέρος για λίπασμα στην επιχείρησή σας θα ήταν το δωμάτιο διαλείμματος ή η καφετέρια. Μπορείτε να αγοράσετε έναν κάδο κομποστοποίησης σφιχτής σφράγισης για να ελαχιστοποιήσετε την οσμή και να κρατήσετε τις μύγες μακριά. Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμες σακούλες, ώστε τα απόβλητα να μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο δικό σας σωρό κομποστοποίησης έξω ή σε μια τοποθεσία παράδοσης.

Τι μπορώ να κομποστοποιήσω;

Τι δεν μπορώ να κομποστοποιήσω;

Απορρίμματα τροφίμων: Φρούτα, κόκκοι καφέ, φακελάκια τσαγιού, λαχανικά, ψωμί και δημητριακά, ξηροί καρποί, ζυμαρικά και ρύζι, τσόφλια αυγών, φίλτρα καφέ

Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λιπαρά απορρίμματα τροφίμων, λίπος ή λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα

Χαρτί λερωμένο με τρόφιμα: Χάρτινες σακούλες, πετσέτες, χαρτοπετσέτες, μη λερωμένο χαρτί, λιπαρά κουτιά πίτσας

Οι φλούδες μπανάνας, οι φλούδες ροδάκινου και οι φλούδες πορτοκαλιού μπορεί να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και δεν πρέπει να λιπασματοποιούνται

Χρησιμοποιήστε το σωρό κομποστοποίησης σε έναν κήπο γραφείου ή δώστε το σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό. για να θρέψετε το έδαφος. Μπορείτε επίσης να πάρετε τα απορρίμματά σας σε ένα κέντρο παράδοσης κομποστοποίησης ή να βρείτε μια υπηρεσία κομποστοποίησης που προσφέρει παραλαβές.

Προώθηση λύσεων βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων στους εργαζομένους

Μόλις έχετε ένα σχέδιο για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να γίνει πράσινη, θα πρέπει να τους εμφυσήσετε αυτή τη νοοτροπία.

 • Κάντε το γνωστό: Ανακοινώστε τους στόχους σας, ώστε όλοι να γνωρίζουν την πρωτοβουλία σας και να μπορούν να λάβουν μέρος.
 • Ξεκαθάρισε το: Προσθέστε σαφή σήμανση στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και τους κάδους απορριμμάτων, ώστε όλοι να γνωρίζουν πού πρέπει να πεταχτούν ορισμένα αντικείμενα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε εικόνες για να εμφανίσετε τι συμβαίνει σε κάθε θέση που βρίσκεται κάδος. Φροντίστε να διατηρείτε τα δοχεία σε όλο το χώρο εργασίας εμφανή, όπως μπλε κάδους για ανακύκλωση, πράσινους κάδους για κομποστοποίηση και μαύρους κάδους απορριμμάτων.
 • Κάντε το εύκολο: Βάλτε κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης ο ένας δίπλα στον άλλο, ώστε να είναι εξίσου απλό να ανακυκλώσετε όσο και να πετάξετε σκουπίδια.
 • Κάντε το διασκεδαστικό: Ενθαρρύνετε τον υγιή ανταγωνισμό και χωρίστε τους όλους σε ομάδες. Δημιουργήστε προκλήσεις για να δείτε ποια ομάδα μπορεί να ανακυκλώσει περισσότερο ή να δείτε πόσο κοντά μπορεί να φτάσει ολόκληρη η εταιρεία στους στόχους μείωσης αποβλήτων. Παρέχετε κίνητρα όπως δωροκάρτες για νικητές ή ένα γεύμα σε όλη την εταιρεία. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να φιλοξενήσετε ένα γεύμα μηδενικών αποβλήτων, ενθαρρύνοντας όλους να μην παράγουν απόβλητα φέρνοντας τα τρόφιμά τους σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία και ανακυκλώνοντας ή κομποστοποιώντας ό, τι έχει απομείνει.

Είστε έτοιμοι να γίνετε μια πιο βιώσιμη επιχείρηση;

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να βρείτε νέους τρόπους για να γίνει πράσινη η επιχείρησή σας. Μπορεί ακόμη και να ανακαλύψετε ότι εξοικονομείτε προμήθειες ή λιγότερες παραλαβές απορριμμάτων καθώς δοκιμάζετε επιλογές για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων σας.

Επικοινωνήστε με έναν ειδικό μας.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα