Ποια είναι η Manifest Services που «σήκωσε» 3,5 εκατ. ευρώ – Capital.gr

[ Πηγή ] Με τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Manifest Services κατάφερε να «σηκώσει”, μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου SouthBridge, που στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), κεφάλαια ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.Η Manifest είναι μία ελληνική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση εγκαταστάσεων και υποδομών, διαθέτοντας το αναγκαίο υποστηρικτικό προσωπικό (facility management).Σύμφωνα με τους επαΐοντες, ο κλάδος του facility management (FM) είναι αναπτυσσόμενος, αποτελώντας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μία αγορά με τζίρο της τάξης των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο FM.

Όπως αναφέρει  ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Manifest Services  Διονύσης Αμμολοχίτης, η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο του facility management και προσφέροντας από το 2003 υπηρεσίες «business to business” που αφορούν τη διαχείριση κτιριακών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας και υψηλών απαιτήσεων.  Όπως ακόμη σημειώνει, η Manifest, που συμμετέχει στο «21stFM Alliance”, αποτελεί την μοναδική ελληνική εταιρεία του κλάδου με παρουσία σε σχεδόν 10 χώρες στην Ευρώπη.Η Manifest διαχειρίζεται 1.100 κτήρια, απασχολεί 500 υπαλλήλους στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες και 75% του πελατολογίου της είναι πολυεθνικοί όμιλοι (π.χ. Coca Cola HBC, Nestle). Κατά την εταιρεία, οι εγχώριες ξενοδοχειακές μονάδες ανακάλυψαν με μεγάλη καθυστέρηση τα πλεονεκτήματα της εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) των υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων.Ο κύκλος εργασιών της Manifest για το 2015 τοποθετείται στα 7,5 εκατ. ευρώ, μέγεθος που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ το 2017, με την εταιρεία  να έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της κατά το διάστημα 2010-2015. Το διάστημα 2014-2015 η Manifest αύξησε την κερδοφορία της κατά 300%, με το 2015, που «σημαδεύτηκε” από πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση, να είναι το καλύτερο έτος σε επίπεδο αποτελεσμάτων.Στην εταιρεία έχουν υπολογίσει ότι παράγουν, σε ημερήσια βάση, περίπου 3.000 εργατοώρες, ενώ επένδυσαν το 2016 στον τομέα της τεχνολογίας 100.000 ευρώ με στόχο οι πελάτες, μέσω ειδικού λογισμικού, να γνωρίζουν τις ανάγκες που καλύπτει η εταιρεία και ποιος εξοπλισμός χρησιμοποιείται.

Το SouthBridge Europe αποτελεί επενδυτικό κεφάλαιο που ενισχύει χρηματοδοτικά ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας κεφάλαια όχι μόνο ιδιωτών αλλά και θεσμικών επενδυτών, όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Ουσιαστικά, παρέχει ενδιάμεση χρηματοδότηση, διαθέτοντας προς επένδυση κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.Στο χαρτοφυλάκιο της SouthBridge Europe ανήκουν το δίκτυο Kiosky’s, η εταιρεία ναύλωσης σκαφών αναψυχής Cosmos Yachting Hellas και η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Hotelbrain.Να σημειωθεί ότι η Εύη Αδριανού (συνιδρύτρια του SouthBridge), ο Γιώργος Μαυρίδης και ο Μίλτος Κορνάρος αποτελούν τα τρία από συνολικά έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του fund.