Πώς οι λύσεις υψηλής τεχνολογίας διαμορφώνουν τον κλάδο της φιλοξενίας

Τα ρομπότ μπορεί να είναι η λύση για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της οικιακής φροντίδας, δημιουργώντας παράλληλα καλύτερες εμπειρίες για τους επιχειρηματίες των ξενοδοχείων.

Εάν μπείτε στο Yotel New York στο Μανχάταν, ίσως να μην παρατηρήσετε αμέσως ότι έχετε εισέλθει σε ξενοδοχείο. Δεν θα δείτε καμπάνα που να περιμένει κοντά στην είσοδο της περιστρεφόμενης πόρτας, σε μια γραμμή θυρωρού ή σε πολυθρόνες ή καρέκλες – τουλάχιστον στον πρώτο όροφο.

Τι θα δείτε: Μια σειρά κομψών υπολογιστών που οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν check in τους εαυτούς τους στα δωμάτιά τους και ένα ρομπότ που μοιάζει με ένα φορτηγό γερανού που κάθεται πίσω από έναν γυάλινο τοίχο. Το ρομπότ είναι εκεί για να συλλέξει βαλίτσες από ένα διαμέρισμα στον τοίχο όπου οι επισκέπτες μπορούν να τοποθετήσουν τις τσάντες τους εάν χρειάζονται να αποθηκεύσουν τις αποσκευές πριν από το check in ή μετά το check out από το ξενοδοχείο. Αφού ένας επισκέπτης τοποθετήσει ένα κομμάτι αποσκευών στο ράφι του διαμερίσματος και εισάγει κάποιες πληροφορίες εγγραφής σε έναν υπολογιστή, το ρομπότ Yobot – παίρνει την τσάντα και το τοποθετεί σε ένα ασφαλές ντουλάπι. Μερικές φορές το προσωπικό είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει τους επισκέπτες να ρίξουν τις τσάντες τους ή να τους ανακτήσουν από το Yobot, αλλά ως επί το πλείστον, το ρομπότ είναι ένας αυτοδύναμος ηλεκτρονικός θυρωρός. Στην πραγματικότητα, χειρίζεται 30.000 αποσκευές ανά έτος.

Γιατί ρομπότ φιλοξενίας (ή Yobots);

Η Sahrette Saayman, διευθυντής επικοινωνιών στο Yotel, δήλωσε ότι το ξενοδοχείο δεν εφαρμόζει τεχνολογία μόνο για λόγους τεχνολογίας. «Όλα τα ρομπότ μας εκτελούν καθήκοντα που ελευθερώνουν το πλήρωμά μας για να προχωρήσουν σε άλλα πράγματα, όπως να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με άλλους επισκέπτες», είπε. «Στα ξενοδοχεία μας, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται κυρίως για παραδόσεις καμπίνας και αποσκευές – κανονικά και χρονοβόρα, αλλά σημαντικά καθήκοντα».

Αυτές οι εργασίες εξοικονόμησης χρόνου είναι ωφέλιμες για το προσωπικό καθαρισμού που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό ενός σημαντικού αριθμού δωματίων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο τα ρομπότ φροντίζουν τις παραδόσεις δωματίων για τους φιλοξενούμενους αλλά είναι επίσης σε θέση να παραδίδουν κλινοσκεπάσματα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρειαστεί να καλύψουν τα καθαριστικά τους καθήκοντα. Αυτό βοηθάει στην προώθηση της αποτελεσματικότητας του φόρτου εργασίας και εξασφαλίζει επίσης ότι οι οικιακοί υπάλληλοι θα παραμείνουν σε ροή εργασίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Savioke για μάρκετινγκ και πωλήσεις Lauren Schechtman. «Όταν ένας οικονόμος τρέχει να πάρει ένα προϊόν καθαρισμού ή χρειάζεται αναπλήρωση σαπουνιών, σαμπουάν ή άλλου εξοπλισμού, το ρομπότ μπορεί να τα παραδώσει σε εκείνον αντί να χρειάζεται να διακόψει τη ροή εργασίας του για να κάνει μια ειδική διαδρομή», είπε.

Η φιλοξενία ανοίγει τον δρόμο

Ο εμπειρογνώμονας του δομημένου περιβάλλοντος, Joseph Aamidor, αναμένει να δει μια αύξηση στην προγνωστική εξατομίκευση στον τομέα της φιλοξενίας καθώς τα ρομπότ και άλλες μορφές τεχνολογίας – όπως οι αισθητήρες – γίνονται πιο εμφανείς στο χώρο. «Μπορούμε εμείς όπως και το ξενοδοχείο, αντί να σας αφήσουμε να επιλέξετε τη θερμοκρασία και τον φωτισμό σας, να προβλέψουμε τι προτιμάτε και να αποδώσουμε αυτή την εμπειρία;», είπε. «Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει τη διάθεση του ξενοδοχείου και το περιβάλλον χωρίς να αλλάξει πραγματικά τις φυσικές πτυχές».

Ανεξάρτητα από το τι είναι το μέλλον για την τεχνολογία στον τομέα της φιλοξενίας, τα οφέλη είναι ξεκάθαρα: «Η τεχνολογία συμβάλλει στη διευκόλυνση των καθηκόντων των εργαζομένων», λέει ο Saayman. «Μέσω της τεχνολογίας, μπορούμε να κάνουμε τα ξενοδοχεία καλύτερους χώρους εργασίας, να βελτιώσουμε την αναγνώριση του προσωπικού και να προσελκύσουμε καλύτερους υπαλλήλους. Αυτό οδηγεί σε όλη την κατεύθυνση προς την εμπειρία του επισκέπτη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές εξοικονομήσεις δαπανών λειτουργίας και να αυξήσει την παραγωγικότητα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.