Πώς ο χώρος γραφείου σας επηρεάζει την ευημερία των εργαζομένων

Τα τελευταία 20 χρόνια, το σύγχρονο γραφείο έχει περάσει από διάφορες εξελίξεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 παρατηρήθηκε η εξάλειψη των γραφείων – «κουτιών» και η άνοδος των γραφείων ανοιχτού ενιαίου χώρου, ενώ το 2015 έφερε παντού τραπέζια πινγκ πονγκ και άλλα παιχνίδια. Ενώ οι τάσεις γραφείου έρχονται και πηγαίνουν, ένα πράγμα που δεν αλλάζει είναι ο αντίκτυπος που έχει το περιβάλλον γραφείου στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων.

Ένας ποιοτικός σχεδιασμός χώρου εργασίας οδηγεί σε μια λιγότερο αγχωτική και πιο παραγωγική ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό οι εργοδότες να λάβουν υπόψη το φυσικό περιβάλλον εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται άνετα και ήρεμα στις ρυθμίσεις της φυσικής τους εργασίας για να παράγουν την καλύτερη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση Fellowes Workplace Wellness Trend Report, οι εργαζόμενοι θέλουν επίσης να εργαστούν σε ένα υγιές περιβάλλον. Εδώ είναι μερικά ευρήματα από την έρευνα:

 • Η συντριπτική πλειοψηφία (87%) των εργαζομένων θα ήθελε ο σημερινός εργοδότης να προσφέρει υγιεινότερα οφέλη στο χώρο εργασίας, με επιλογές που κυμαίνονται από αίθουσες ευεξίας, οφέλη για γυμναστήριο της εταιρείας, καθίσματα, υγιεινά γεύματα και εργονομικά καθίσματα.
 • Είναι ενδιαφέρον ότι οι υπάλληλοι νεότερων εταιρειών είναι λιγότερο πιθανό (34%) να απορρίπτονται όταν ζητούν παροχές στο γραφείο, όπως γραφεία καθισμάτων, από ό, τι οι εργαζόμενοι σε καθιερωμένες εταιρείες (42%).
 • Το 93% των εργαζομένων στη βιομηχανία τεχνολογίας δήλωσε ότι θα παραμείνουν περισσότερο σε μια εταιρεία που θα προσφέρει υγιεινότερα οφέλη στο χώρο εργασίας, με επιλογές που περιλαμβάνουν χώρους ευεξίας, οφέλη για γυμναστήρια, καθίσματα, υγιεινά γεύματα και εργονομικά καθίσματα.

Μια εταιρεία, το ROOM, ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ανάγκη για ιδιωτικότητα στο χώρο εργασίας με τον τηλεφωνικό θάλαμό τους, έναν ηχομονωμένο, εξαεριζόμενο, κινούμενο θάλαμο που μπορεί να δώσει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να κάνουν μια βιντεοκλήση ή να περάσουν αδιάκοπο χρόνο για να επικεντρωθούν στην εργασία. «Ξοδεύουμε σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής μας στο γραφείο και για να βρούμε και να διατηρήσουμε τα κορυφαία ταλέντα είναι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να καλλιεργήσουν ένα περιβάλλον που να δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να δουλεύουν, να σκέπτονται και να συνεργάζονται φυσικά. Το εβδομήντα τοις εκατό των γραφείων σήμερα είναι ανοικτό σχέδιο, και η διάταξη του ανοικτού σχεδίου μπορεί να είναι φανταστική. Αλλά πρέπει πραγματικά να εφαρμοστεί σωστά με γνώμονα την παραγωγικότητα των εργαζομένων και την ευτυχία τους. Από την προσφορά ιδιωτικών δωματίων για να πάρετε μια κλήση και ήσυχους χώρους για διαλογισμό σε διασκέδαση, άνετες περιοχές που ενθαρρύνουν τη συνεργασία, είναι επιτακτική ανάγκη να σκεφτείτε για την κατασκευή χώρων γραφείων με διαφορετικά περιβάλλοντα για να μεγιστοποιήσετε την ευημερία των εργαζομένων. Στο ROOM, θέτουμε ένα νέο πρότυπο για τον χώρο εργασίας και πιστεύουμε ότι το τηλεφωνικό περίπτερο μας προσφέρει το ιδανικό σημείο εκκίνησης για ομάδες όλων των μεγεθών για να δημιουργήσουμε ένα πιο ευτυχισμένο, πιο υγιεινό και πιο παραγωγικό περιβάλλον εργασίας», λέει ο Morten Meisner-Jensen, συνιδρυτής του ROOM.

Ο σχεδιασμός γραφείου είναι μια τόσο πολύτιμη επένδυση για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει ακόμη ένας διεθνής οργανισμός που έχει καθιερώσει απαιτήσεις για τη δημιουργία παραγωγικών και άνετων εσωτερικών χώρων. Το WELL Building Standard ™ (WELL) είναι το κορυφαίο πρότυπο για κτίρια, εσωτερικούς χώρους και κοινότητες που επιδιώκουν να εφαρμόσουν, να επικυρώσουν και να μετρήσουν χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν και προάγουν την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Το WELL Building Standard είναι το πρώτο πρότυπο που εστιάζει στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των κτιρίων, το οποίο διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κτιρίων WELL (IWBITM) και πιστοποιείται από την Green Business Certification Inc. Σύμφωνα με το IWBITM, ο σχεδιασμός χώρου εργασίας που λαμβάνει υπόψη την ποιότητα του αέρα, τον φωτισμό, τη θέα στη φύση και τη γενική διάταξη του εσωτερικού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, την ικανοποίηση, την ευημερία και την παραγωγικότητα του προσωπικού.

Το WELL Building Standard επικεντρώνεται σε επτά έννοιες της απόδοσης κτιρίουαέρα, νερό, τροφή, φως, γυμναστήριο, άνεση και νου. Ακόμη και αν δεν έχετε άμεσα σχέδια (ή τον προϋπολογισμό!) για να γίνετε WELL Certified, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αρχές για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος. Ας δούμε βαθύτερα και να δούμε πώς μπορείτε να φέρετε αυτές τις έννοιες στην εταιρεία σας:

 

Αέρας

Η ποιότητα του αέρα σε ένα γραφείο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων σας και στη συνέχεια στην παραγωγικότητα. Οι έρευνες που διεξήχθησαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων κατέγραψαν αύξηση της παραγωγικότητας κατά 11% ως αποτέλεσμα της αύξησης του καθαρού αέρα στον σταθμό εργασίας και της μείωσης των ρύπων. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επηρεάσετε την ποιότητα του αέρα:

 • Εφαρμογή πολιτικής για το κάπνισμα
 • Αναπτύξτε πράσινα πρωτόκολλα καθαρισμού και κρατήστε το γραφείο απαλλαγμένο από ακαταστασία
 • Εγκαταστήστε συστήματα φιλτραρίσματος αέρα
 • Διατηρήστε ένα υγιές επίπεδο υγρασίας
 • Τοποθετήστε φυτά εσωτερικού χώρου
 • Ανοίξτε τα παράθυρα

 

Νερό

Το μυαλό μας είναι 73% νερό, επομένως η κατανάλωση νερού βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και των ενεργειακών επιπέδων, καθώς και στην ικανότητά μας να εστιάζουμε, στη σαφήνεια του μυαλού μας και στην ευαισθητοποίησή μας και την εγρήγορση. Αυτό, με τη σειρά του, μας βοηθά να γίνουμε πιο παραγωγικοί στην εργασία. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας να αυξήσουν την πρόσληψη νερού:

 • Παρέχετε ασφαλές πόσιμο νερό
 • Εγκαταστήστε ένα ψυγείο / ψύκτη νερού
 • Εκπαιδεύστε τους εργαζομένους σχετικά με τα οφέλη του πόσιμου νερού

 

Θρέψη

Έχουμε όλοι ακούσει το ρητό «είστε αυτό που τρώτε» και αυτό το ρητό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αληθινό στο χώρο εργασίας. Η τροφή που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι σας δίνει ώθηση και δύναμη στις εργασιακές τους ημέρες. Εάν θέλετε οι εργαζόμενοι σας να αισθάνονται ενεργοποιημένοι και παραγωγικοί, θα θέλετε να τρώνε μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή που τους παρέχει την τροφή που χρειάζονται τα σώματά τους για να πετύχουν. Ενθαρρύνετε τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες και την κουλτούρα των τροφίμων με αυτές τις συμβουλές:

 • Βελτίωση της διαθεσιμότητας φρέσκων φρούτων και λαχανικών
 • Περιορίστε την πρόσβαση στα επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Να επισημάνετε σαφώς τα τρόφιμα για τροφικές αλλεργίες
 • Βελτίωση της πρόσβασης σε καλές εγκαταστάσεις πλύσης χεριών
 • Παρέχετε διατροφικές πληροφορίες
 • Προώθηση υγιεινών επιλογών διατροφής σε σχέση με τη διαφήμιση ανθυγιεινών
 • Ενθάρρυνση της υγιεινής κατανάλωσης – δημιουργήστε αφιερωμένους χώρους διατροφής

 

Φως

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Σχεδιασμού και Περιβαλλοντικής Ανάλυσης στο Cornell έδειξε ότι, οι εργαζόμενοι που κάθονταν σε απόσταση 10 ποδιών από ένα παράθυρο ανέφεραν μείωση κατά 84% των οφθαλμικών ενοχλήσεων, των πονοκεφάλων και των θολών συμπτωμάτων όρασης. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να επανεξετάσετε το σχεδιασμό φωτισμού γραφείου σας:

 • Εξετάστε το ενδεχόμενο προσθήκης φεγγιτών
 • Ελέγξτε τη λάμψη
 • Μεγιστοποίηση φυσικού φωτισμού
 • Μετακινήστε μεγάλα, ογκώδη έπιπλα που εμποδίζουν το φως του ήλιου
 • Αντικαταστήστε τα φώτα αναλαμπής
 • Διαμορφώστε διαφορετικά στρώματα φωτισμού στο χώρο εργασίας, όπως φωτισμό περιβάλλοντος και εργασίας

 

Καταλληλότητα

Τα σώματά μας έγιναν να κινούνται, όχι για να κάθονται όλη μέρα. Οι εργαζόμενοι που έχουν ενεργό τρόπο ζωής είναι πιθανό να είναι πιο παραγωγικοί. Επειδή η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οι εργαζόμενοι θα πάρουν μια ώθηση της ενέργειας και της εγρήγορσης. Αυτό μπορεί επίσης να οξύνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Μερικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε την κυκλοφορία στην εργασία περιλαμβάνουν:

 • Ανοιχτά και προσβάσιμα κλιμακοστάσια
 • Ντους
 • Αποθήκευση ποδηλάτων
 • Ρυθμιζόμενους σταθμούς εργασίας
 • Χώρος για σωματική δραστηριότητα

 

Άνεση

Το γραφείο πρέπει να είναι ένας χώρος άνεσης. Η χρήση της σωστής εργονομίας μπορεί να μειώσει την κόπωση των μυών, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τη σοβαρότητα των μυοσκελετικών διαταραχών (MSDs), οι οποίες είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες απώλειας χρόνου εργασίας. Μερικοί τρόποι για να δημιουργήσετε άνετα περιβάλλοντα χωρίς διάσπαση της προσοχής περιλαμβάνουν:

 • Εργονομικά δημιουργημένες περιοχές εργασίας με δυνατότητα εναλλαγής από καθιστή σε στάση
 • Παρέχετε στους υπαλλήλους διαφορετικές περιοχές να εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας τους
 • Περιορίστε τον ήχο από τα συστήματα κτιρίων και δημιουργήστε ήσυχες ζώνες
 • Δημιουργία χώρων ξεμπλοκαρίσματος, ζεστού χώρου και ανεπίσημων χώρων συνάντησης και δημιουργικών χώρων για ιδεοψυχαναγωγή

 

Μυαλό

Ο συνολικός αντίκτυπος του βιοφιλικού σχεδιασμού στη μελέτη του χώρου εργασίας έδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε χώρους με φυσικά χαρακτηριστικά ανέφεραν κατά 15% υψηλότερα επίπεδα γενικής ευημερίας. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την αίσθηση ότι είναι 6% πιο παραγωγικοί και 15% πιο δημιουργικοί στην εργασία. Εάν ο εσωτερικός σχεδιασμός ενός γραφείου θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι δημιουργούν τόσο χώρο ξεκούρασης, όσο και κοινωνικό χώρο, υπάρχουν βελτιώσεις στη συγκέντρωση, τη συνεργασία, την εμπιστευτικότητα και τη δημιουργικότητα. Βελτιστοποιήστε τη συναισθηματική υγεία των εργαζομένων μέσω αυτών των στρατηγικών:

 • Δημιουργήστε συνεργατικούς χώρους, καθώς και χώρους για χαλάρωση και αποφυγή άγχους
 • Προσθέστε πράσινο: φυτά σε γλάστρες, τοίχους ή κήπους λουλουδιών
 • Σχεδιασμός υπαίθριων χώρων (αίθριο στον τελευταίο όροφο ή υπαίθριο κήπο)
 • Ευελιξία στην προσφορά – δώστε επιλογές για το πού και πώς οι εργαζόμενοι θέλουν να εργαστούν

 

Η έρευνα δείχνει πώς ο σχεδιασμός του χώρου εργασίας επηρεάζει θετικά την υγεία, την ευημερία, την ικανοποίηση των εργαζομένων και τις επιδόσεις. Υπάρχει τεράστιο δυναμικό βελτίωσης και θετικής επίδρασης στην ευημερία των εργαζομένων μέσω του σχεδιασμού που βασίζεται στον άνθρωπο. Απλά προσφέροντας στους εργαζομένους χώρους να επαναφορτίζονται και λαμβάνοντας υπόψη την άνεση τους, μπορείτε εύκολα να κάνετε απαλές αλλαγές για να βελτιώσετε το φυσικό περιβάλλον στο γραφείο σας.

Επικοινωνήστε με έναν ειδικό μας και διαμορφώστε το χώρο εργασίας σας εδώ.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.