3 συμβουλές για να εξασφαλίσετε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας

Η έκτακτη υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο έτος απέδειξε ότι η διατήρηση της υγείας επισκιάζει οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κληθήκαμε να διαχειριστούμε και να λάβουμε μέτρα Ατομικής Προστασίας, υγειονομικά μέτρα για το εργασιακό μας περιβάλλον και προφανώς διευρυμένα αντίστοιχα μέτρα σε κρατικό/ εθνικό επίπεδο και παγκοσμίως.

Πώς όμως μπορούμε να διασφαλίσουμε έναν περισσότερο υγιή εργασιακό χώρο γραφείου, δεδομένου ότι καταναλώνουμε περισσότερο από το 1/3 της ημέρας μας εκεί;

Είναι σημαντικό να στοχεύσουμε σε 3 βασικές κατευθυντήριες γραμμές:

1. Επαγγελματικός καθαρισμός και συντήρηση των χώρων.

2. Ενσωμάτωση της τεχνολογίας και απλοποίηση των χώρων.

3. Τήρηση των Μέτρων Ατομικής Προστασίας.

 

Αναλυτικά:

1. Επιτακτική ανάγκη είναι η προσοχή μας στον καθαρισμό και στη συντήρηση των χώρων εργασίας, αλλά και η αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως η πανδημία. Η Manifest, όντας η πρώτη εταιρεία πανελλαδικώς με το Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης Covid Shield, εφαρμόζει τον κατάλληλο μηχανισμό διαδικασιών, ώστε να μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού για το προσωπικό της και τους πελάτες της διασφαλίζοντας την υγεία τους, έναν καθαρότερο εργασιακό χώρο και την επιχειρησιακή συνέχεια.

• Απολύμανση κρίσιμων σημείων επαναλαμβανόμενα,

• Καθημερινός εκτενής καθαρισμός χώρων υγιεινής και γραφείων,

• Συχνή συντήρηση στοιχείων κλιματισμού χώρων,

• Ποιοτικός κι επαρκής επαγγελματικός εξοπλισμός καθαρισμού,

• Τακτική εποπτεία, ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση κατάστασης εγκατάστασης (Moralius App by Manifest)
είναι το μίγμα των υπηρεσιών που ανταποκρίνεται στα νέα υγειονομικά δεδομένα.

2. Περιορίστε τις επιφάνειες που οι εργαζόμενοι πρέπει να αγγίξουν με τα χέρια τους, με τη χρήση της τεχνολογίας:

•Τοποθετήστε αισθητήρες κίνησης και συσκευές, για παράδειγμα, για το αυτόματο άνοιγμα στα φώτα γραφείων, ή στον εξοπλισμό χειροπετσέτας, κρεμοσάπουνου, απολυμαντικού, βρύσης, κάδου απορριμμάτων,
•Ο χώρος εργασίας σας πρέπει να μεγιστοποιεί τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και τη διασύνδεση μηχανών γραφείου μέσω Bluetooth,
•Επενδύστε σε πιο απλά έπιπλα γραφείου από νέα υλικά και απελευθερώστε επιφάνειες από δήθεν χρήσιμα αντικείμενα ή στοίβες εγγράφων. Διευκολύνει και απλουστεύει την εφαρμογή καθαρισμού πάντα προς όφελός σας.

 

3. Όλα τα παραπάνω είναι ημίμετρα εάν δεν τηρούνται τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο εργασιακό περιβάλλον:

• Η ευταξία και ο σεβασμός των γραφειακών χώρων και των χώρων υγιεινής,
• Οι αποστάσεις θέσεων εργασίας ή τα διαχωριστικά προστατευτικά γραφείων,
• Ο επαρκής αερισμός των χώρων,
• Είναι ατομική ευθύνη η ορθή χρήση μάσκας,
• Το συχνό πλύσιμο χεριών και χρήση απολυμαντικών υγρών που πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα στον χώρο σας.

 

Γενικά, προφυλαχτείτε για να προφυλάξετε. Στηρίξτε να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, δείτε θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια ως προς αυτή την κατεύθυνση και όχι ως κίνηση περιορισμού ή υποχρέωση μόνο των υπολοίπων επαγγελματιών.

Ως συμπέρασμα, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει η τέλεια μέθοδος και ο τρόπος που θα εξασφαλίζει απόλυτα την αποστείρωση στον χώρο εργασίας, αλλά  η επαγγελματική συνείδηση και υπευθυνότητα, η εμπειρία και η εξειδίκευση, που πλαισιώνουν τις ενέργειες για ένα καθαρότερο και υγιές εργασιακό περιβάλλον.

 

Συντάκτης: κ. Βασίλης Τσατσαρούνος – Facility Services Coordinator στη Manifest Services Α.Ε.

Δείτε το σχετικό βίντεό μας!