Πώς ένας Πωλητής γίνεται Γενικός Διευθυντής

Έπειτα από 7 έτη επιτυχημένης σταδιοδρομίας στον τομέα της Πληροφορικής ως Business Analyst & Project Manager, το 2009 πήρα μία απόφαση, η οποία άλλαξε τη ζωή μου.

Να γίνω Πωλητής!

Η απόφαση ήταν συνειδητή, καθώς το μικρόβιο είχε ήδη καλλιεργηθεί μέσα μου, και ήμουν σίγουρος ότι μέσα από αυτήν τη σταδιοδρομία θα πετύχω τον στόχο μου.

Ο στόχος μου ήταν ξεκάθαρος…να πετύχω ως Πωλητής, να εξελιχθώ και να αναλάβω την Εμπορική Διεύθυνση μιας εταιρείας και ύστερα να αναλάβω τη Γενική Διεύθυνση.

Όταν με ρωτούσαν, γιατί θέλω να γίνω Γενικός Διευθυντής, η απάντηση που έβγαινε αβίαστα από μέσα μου ήταν: «Γιατί ήθελα μεγάλες ευθύνες».

Αισθανόμουν ότι τα μεγάλα παιχνίδια (οι μεγάλες ευθύνες), θα μου δώσουν μεγάλες επιτυχίες, άρα και μεγάλες ελευθερίες. Αξίζει να σημειώσω ότι όταν πήρα αυτή την απόφαση, έπρεπε να θυσιάσω ένα μεγάλο μέρος του υψηλού μισθού που είχα ως Project Manager. Όντας χωρίς καμία προϋπηρεσία στις πωλήσεις, δεν μπορούσα να αξιώσω τον ίδιο υψηλό μισθό.

Μάλιστα όταν το κουβέντιαζα με φίλους, με περνούσαν για τρελό που θα επέτρεπα στον εαυτό μου να ρίξω τόσο πολύ τις αποδοχές μου για να ξεκινήσω ουσιαστικά ένα νέο μονοπάτι. Ήξερα όμως ότι αυτό το μονοπάτι θα με οδηγούσε σε τέτοιες προκλήσεις και επιτυχίες, 100πλάσιες του ρόλου που είχα τότε.

Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημα, ένας Πωλητής για να γίνει Γενικός Διευθυντής, αρχικά απαιτείται να έχει την πρόθεση, η οποία μετουσιώνεται μέσα από μία ξεκάθαρη διαδρομή σαν την παραπάνω.

Ύστερα, πρέπει να συμπεριφέρεσαι, να ξυπνάς και να κοιμάσαι, να βιώνεις όλο αυτό το παιχνίδι, σαν ένας μικρός επιχειρηματίας. Να εξασφαλίζεις την αφθονία στην ομάδα σου και στην εταιρεία σου, σαν να είσαι ο ίδιος επιχειρηματίας μέσα στον οργανισμό και όχι να λειτουργείς αποκλειστικά σαν μοναχικός λύκος, μόνο για το δικό σου συμφέρον.

Τρίτον, απαιτούνται θυσίες. Η ζωή ενός Γενικού Διευθυντή, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και δεν αναφέρομαι στο άγχος. Θέλω να πιστεύω ότι για να επιλέγεις αυτό το μονοπάτι, είσαι ήδη αιτία στον χειρισμό του άγχους και της πίεσης και όχι αποτέλεσμα.

Αναφέρομαι στον χρόνο. Θα πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι θα έχεις πολύ λιγότερο χρόνο με την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Ακόμα και όταν θα είσαι μαζί τους, με έναν μαγικό τρόπο, θα φροντίζεις να περνάς καλά και παράλληλα στο πίσω μέρος του μυαλού σου θα επεξεργάζεσαι όλα σου τα μεγάλα σχέδια.

Τέλος, αν ξεκινάς τώρα αυτό το ταξίδι, θέλω να σου πω ότι χρειάζεται και οξυδέρκεια. Οξυδέρκεια να βρεις το όχημα που θα σε πάει και θα το πας εκεί. Την εταιρεία που θα σου δώσει γήπεδο να παίξεις και τον ξύπνιο επιχειρηματία – μέτοχο που θα δει τη φλόγα στα μάτια σου, θα σου μεταλαμπαδεύσει τις αρχές και τις αξίες του και θα σου δείξει τον δρόμο της ευημερίας και της προκοπής.

Εάν θέλεις να ενταχθείς σε μια ομάδα νικητών, στην οποία αρέσουν οι προκλήσεις και δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται, δες περισσότερα εδώ.

Συντάκτης: κ. Γιώργος Φαρλέκας – General Manager στη Manifest Services Α.Ε.

Δείτε το σχετικό βίντεο: