Πως να κρατάτε υγιή τα φυτά εσωτερικού χώρου

Είναι γεγονός ότι τα φυτά προσφέρουν μια πληθώρα θετικών επιδράσεων στους ανθρώπους. Σύμφωνα με έρευνες, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία του ανθρώπου, μειώνοντας το στρες, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας την προσοχή. Έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ εμπλουτίζουν τον χώρο με οξυγόνο.

Για να μας προσφέρουν όμως τις ευεργετικές τους ιδιότητες, οφείλουμε και εμείς να τους ανταποδίδουμε φροντίζοντάς τα για να είναι υγιή. Ακολουθούν μερικές εύκολες συμβουλές ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου υγιή.

Φως

Όλα τα φυτά χρειάζονται φως για να αναπτυχθούν και να επιζήσουν. Ομοίως, τα φυτά εσωτερικού χώρου αν τοποθετηθούν σε σημεία με αρκετό φως, αποφεύγοντας όμως την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ηλίου (προκαλεί εγκαύματα στο φύλλωμα), μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Xώμα και Φυτοδοχείο

Η επιλογή του κατάλληλου φυτοδοχείου σε συνδυασμό με δοχείο αυτόματου ποτίσματος και χώματος με καλή αποστράγγιση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός δυνατού και υγιούς ριζικού συστήματος, το οποίο θα δώσει ζωή στο υπόλοιπο φυτό.

Νερό

Ούτε πολύ, αλλά ούτε και λίγο. Το υπερβολικό πότισμα είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κατά την φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου.

Πάντοτε πριν ποτίσουμε ελέγχουμε το χώμα. Αν δούμε ότι είναι ακόμη υγρό δεν ποτίζουμε. Επιπλέον, αν το φυτοδοχέιο μας είναι κασπό (δεν έχει τρύπες στη βάση του), έχουμε κατά νου ότι το νερό που ρίχνουμε μένει στη βάση του και «πνίγει» τις ρίζες του φυτού. Αν διαθέτουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, γεμίζουμε νερό έως ότου ο δείκτης να είναι στη μέση μεταξύ ελάχιστου και μέγιστου. Έπειτα, καθώς περνούν οι μέρες, ελέγχουμε τη στάθμη και όταν κατέβει στο ελάχιστο μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Τα τρία πιο χαρακτηριστικά σημάδια υπερβολικού ποτίσματος είναι:

  1. Καφέ άκρες φύλλων
  2. Κιτρίνισμα των κάτω φύλλων
  3. Μαλακές και σκούρες καφέ κηλίδες στα φύλλα

Θερμοκρασία

Όλα τα φυτά χρειάζονται φως για να αναπτυχθούν και να επιζήσουν. Ομοίως, τα φυτά εσωτερικού χώρου αν τοποθετηθούν σε σημεία με αρκετό φως, αποφεύγοντας όμως την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ηλίου (προκαλεί εγκαύματα στο φύλλωμα), μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Λίπανση

Για να καταφέρουν τα φυτά εσωτερικού χώρου να διατηρηθούν υγιή, χρειάζονται τακτικά λίπανση ώστε να εμπλουτίζεται το χώμα με τα απαραίτητα για τα φυτά θρεπτικά συστατικά. Προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα 2 φορές τον μήνα, τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες. Τον χειμώνα και το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές αποφεύγουμε την λίπανση.

Kαθαρισμός

Ο καθαρισμός του φυλλώματος και η αφαίρεση ξερών φύλλων και κλαδιών συμβάλλουν τόσο στην αισθητική όσο και στην υγεία ενός φυτού. Ένα φυτό με καθαρό φύλλωμα φωτοσυνθέτει καλύτερα και είναι πολύ πιο όμορφο. Επιπλέον, όταν δεν υπάρχουν ξερά κλαδιά και φύλλα, το φυτό δεν δαπανά θρεπτικά συστατικά σε αυτά και τα αξιοποιεί για τα υγιή κομμάτια του φυτού.

Θέλετε υγιή φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά δυσκολεύεστε να τα φροντίσετε μόνοι σας;

Επικοινωνήστε με έναν ειδικό μας.

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα