Νέα μελέτη: Η ποιότητα του αέρα και το φυσικό φως έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευημερία των εργαζομένων

Όταν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας, μπορεί να σκέφτεστε καφετέριες γεμάτες με καλάθια φρέσκων τροφίμων ή γιόγκα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη για την ευεξία στο χώρο εργασίας, οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες είναι το φυσικό φως και η καλή ποιότητα του αέρα. Αυτοί οι τύποι περιβαλλοντικών παραγόντων παραβλέπονται συχνά στους σύγχρονους χώρους εργασίας που δίνουν έμφαση σε τοίχους από βράχους, γήπεδα μπάσκετ, δωρεάν γκουρμέ γεύματα και μουσική ύπνου.

Η μελέτη για την ευεξία στο χώρο εργασίας διεξήχθη από την Future Workplace, ερευνητική εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και τη View, εταιρεία τεχνολογίας που δημιουργεί έξυπνα και συνδεδεμένα κτίρια, για την οποία παρακολούθησαν 1.601 υπαλλήλους της Βόρειας Αμερικής τον Απρίλιο του 2020.

“Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι το περιβάλλον στο χώρο εργασίας είναι πιο σημαντικό για την ικανοποίηση των εργαζομένων, την εμπλοκή και την παραγωγικότητα από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι οργανισμοί. Το 67% των εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πιο παραγωγικοί στους χώρους εργασίας που προωθούν ένα υγιές περιβάλλον. Το ένα τρίτο δήλωσε ότι χάνουν τουλάχιστον μία ώρα παραγωγικότητας κάθε μέρα λόγω γραφειακών εγκαταστάσεων που δεν υποστηρίζουν την καθημερινή τους υγεία.”

Δείτε επίσης

 

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων της έρευνας ανέφεραν ότι η περιβαλλοντική δυσφορία και οι κακοί παράγοντες ευεξίας είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη δουλειά τους, σε τρεις πτυχές της ευεξίας στο χώρο εργασίας:

  • Φυσική ευεξία: περιλαμβάνει υγιή δραστηριότητα και συμπεριφορές στο χώρο εργασίας, όπως η πρόσβαση στην κίνηση και η εργονομία.
  • Περιβαλλοντική ευεξία: περιλαμβάνει την παροχή φυσικής άνεσης από τον αέρα, το φως, τη θερμοκρασία και την ακουστική στο χώρο εργασίας.
  • Συναισθηματική ευεξία: αποτελείται από τους παράγοντες που δημιουργούν ένα περιβάλλον χωρίς άγχος στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού, της σύνδεσης με τη φύση και πολλά άλλα.

Η ποιότητα του αέρα αναφέρθηκε ως η πιο θετική επίδραση στην ευεξία, ενώ μόνο ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι η ποιότητα του αέρα του γραφείου ήταν κατάλληλη για να κάνει την καλύτερη δουλειά του. Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων (44%) δήλωσαν ότι η κακή ποιότητα του αέρα τους κάνει να νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας και το 28% ανέφεραν ότι η κακή ποιότητα του αέρα δημιουργεί συμπτώματα όπως φαγούρα, δάκρυσμα ή ερεθισμό του λαιμού. Το 37% των εργαζομένων δήλωσε ότι τα συμπτώματα αυτά βελτιώνονται όταν φεύγουν από το κτίριο στο τέλος της ημέρας.

Ο άνετος φωτισμός ήταν ο δεύτερος παράγοντας ευεξίας. Ωστόσο, το 60% των εργαζομένων ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις τους δεν παρέχουν το απαιτούμενο επίπεδο φωτισμού που απαιτείται για τη βέλτιστη απόδοση της εργασίας. Επιπλέον, η πρόσβαση στο φυσικό φως, το φως της ημέρας και οι θέα του εξωτερικού περιβάλλοντος ξεπέρασαν το γυμναστήριο και την φιλική προς το κατοικίδιο ζώο πολιτική ως υπαρκτή συναισθηματική στρατηγική ευεξίας στο χώρο εργασίας.

 

«Η έρευνα δείχνει ότι οι προσπάθειες του εργοδότη για την υγεία και την ευεξία υπολείπονται, παρά τις επενδύσεις της εταιρείας στα επιτόπια γυμναστήρια, την εργονομία και τις επιλογές υγιεινής διατροφής», λέει η Jeanne Meister, Founding Partner του Future Workplace. «Είναι οι αόρατοι παράγοντες όπως, η ποιότητα του αέρα και η πρόσβαση σε φυσικό φως που συχνά παραβλέπονται αλλά παρέχουν σημαντική επίδραση στην ευεξία στο χώρο εργασίας, την παραγωγικότητα των εργαζομένων και τη συνολική ποιότητα της εμπειρίας των εργαζομένων ».

 

Άλλα βασικά ευρήματα

  • Οι εργαζόμενοι θέλουν να έχουν προσωπικό έλεγχο του περιβάλλοντος χώρου εργασίας τους. Σχεδόν οι μισοί υπάλληλοι (48%) επιθυμούν τη δυνατότητα εξατομίκευσης του αφοσιωμένου χώρου εργασίας τους από μια εφαρμογή τηλεφώνου. Σχεδόν οι μισοί επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του χώρου εργασίας τους, ενώ περισσότερα από το ένα τρίτο θα ήθελαν να προσωποποιήσουν τον φωτισμό τους, τον φωτισμό γραφείου και τα επίπεδα φυσικού φωτός με μια εφαρμογή. Οι εργαζόμενοι κατέταξαν την εξατομίκευση του περιβάλλοντος χώρου εργασίας υψηλότερα από ό, τι τις απεριόριστες διακοπές.
  • Η θερμοκρασία στο χώρο εργασίας δεν είναι ποτέ καλή. Το ένα τρίτο των εργαζομένων δήλωσε ότι ήταν συνεχώς πολύ ζεστό ή πολύ κρύο στα γραφεία τους. Μόνο 1 στους 3 ερωτηθέντες (33%) θεώρησε ότι η θερμοκρασία του γραφείου τους είχε οριστεί στο κατάλληλο επίπεδο για να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα.
  • Η κακή ακουστική γραφείου δημιουργεί περισπασμούς. Η ιδιωτική ζωή στο γραφείο είναι μια απόσπαση της προσοχής για σχεδόν το ήμισυ (47%) όλων των υπαλλήλων γραφείου. Μόνο 1 στους 5 εργαζόμενους (22%) αισθάνεται ότι η ακουστική του γραφείου τους είναι κατάλληλη για να κάνουν το καλύτερο στη δουλειά τους.
  • Η προσοχή στους παράγοντες ευεξίας των εργαζομένων επηρεάζει την πρόσληψη και την εμπειρία των εργαζομένων. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των εργαζομένων δήλωσαν ότι ένα περιβάλλον εργασίας που υποστηρίζει και ενισχύει την υγεία και την ευημερία τους θα τους ενθάρρυνε να δεχτούν προσφορά εργασίας ή να παραμείνουν στην τρέχουσα δουλειά τους.

«Είναι σαφές ότι τα κτίρια που ανταποκρίνονται σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως ο καλός αέρας, η πρόσβαση στο φυσικό φως και οι άνετες θερμοκρασίες, δημιουργούν υγιέστερους και πιο παραγωγικούς υπαλλήλους», δήλωσε ο Δρ. Brandon Tinianov, πρόεδρος του U.S. Green Building Council’s Advisory Councel και αντιπροέδρου της βιομηχανικής στρατηγικής στο View. «Αυτά τα ευρήματα είναι μια κλήση αφύπνισης σε κάθε διευθυντικό στέλεχος που θέλει να μεγιστοποιήσει την ευεξία και την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού τους».

Όπως ανέφερε ο δρ. Tinianov, αυτή η μελέτη θα πρέπει να χρησιμεύσει ως έκκληση για πολλούς οργανισμούς που δεν συνειδητοποιούν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται λιγότερο για γενναιόδωρα προνόμια ευεξίας αν δεν έχουν ποιοτικό αέρα για να αναπνέουν ή να έχουν πρόσβαση στη θέα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Πολλές φορές οι επαγγελματίες του χώρου ευεξίας στο χώρο εργασίας είναι τόσο επικεντρωμένοι στην ενθάρρυνση των εργαζομένων να κινούνται περισσότερο ή να επιλέγουν πιο θρεπτικά τρόφιμα, που ξεχνούν να λάβουν υπόψη τις περιβαλλοντικές πτυχές των εργασιακών εγκαταστάσεων. Η μελέτη αυτή χρησιμεύει ως ισχυρή υπενθύμιση ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ποιότητα του αέρα, ο φωτισμός, η ποιότητα των υδάτων, η θερμοκρασία και η ακουστική μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Θα ενθαρρύνω όλες τις εταιρείες να διεξάγουν τις δικές τους έρευνες και να καθορίζουν ποιες περιβαλλοντικές πτυχές επηρεάζουν την απόδοση, την ευτυχία και τη γενική ευημερία των εργαζομένων τους. Ίσως απλά να εκπλαγείτε από αυτό που θα βρείτε.

Πηγή.