Πως να επιλέξετε φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Πως να επιλέξετε φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Για την επιλογή φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, χρειάζεται να λάβετε υπόψιν το όχημά σας, την παροχή στον πίνακα της εγκατάστασής σας και τους τύπους φορτιστών που διατίθενται στην αγορά.
Εξετάστε το είδος της παροχής σας
Στην Ελλάδα, υπάρχουν οι παρακάτω παροχές οικιακού ρεύματος:
– Απλό μονοφασικό με γενική ασφάλεια 32Α – 8 kW
– Ενισχυμένο μονοφασικό με γενική ασφάλεια 50Α – 12kW
– Απλό τριφασικό με 3 γενικές ασφάλειες 32A – 25kW
– Ενισχυμένο τριφασικό με 3 γενικές ασφάλειες 50A – 35kW
Διαφορά ανάμεσα σε εναλλασσόμενο (AC) και συνεχές (DC) ρεύμα
Το ρεύμα που παρέχεται στην Ελλάδα, είναι εναλλασ σόμενο (AC), ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα λειτουργούν με συνεχές ρεύμα (DC). Οι οικιακοί φορτιστές αυτοκινήτων μεταφέρουν το εναλλασσόμενο ρεύμα στο ηλεκτρικό όχημα και αυτό το μετατρέπει σε συνεχές μέσω του ενσωματωμένου εσωτερικού φορτιστή του. Εξαιτίας αυτής της μετατροπής υπάρχουν περιορισμοί στον χρόνο φόρτισης και την μέγιστη ισχύ φόρτισης.
Ο μικρότερος οικιακός φορτιστής είναι 7κW, οπότε στις μονοφασικές εγκαταστάσεις, η χρήση του, όσον αφορά την ισχύ, μπορεί να είναι οριακή. Δηλαδή, με την ταυτόχρονη χρήση και άλλων φορτίων, όπως της εστίας, του θερμοσίφωνα κ.ά., η παροχή μπορεί να μην έχει αντοχή για χρήση του φορτιστή.
Επιλογή φορτιστή
Oι οικιακοί φορτιστές δεν μετατρέπουν το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) σε συνεχές (DC). Aυτή η μετατροπή γίνεται από τον εσωτερικού φορτιστή του ηλεκτρικού οχήματος, με αποτέλεσμα ο χρόνος φόρτισης να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με έναν επαγγελματικό φορτιστή σε σταθμό ή πρατήριο.
Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα που διατίθενται τώρα, έχουν μέγιστη ισχύ φόρτισης τα 7KW. Καθώς όμως οι κατασκευαστές βελτιώνουν συνεχώς την τεχνολογία των μπαταριών και του εσωτερικού φορτιστή, θα είχε νόημα να προβείτε σε εγκατάσταση φορτιστή μεγαλύτερης ισχύος, αν μελλοντικά θελήσετε να αντικαταστήσετε το ηλεκτρικό σας όχημα με πιο νέα έκδοση.
Θυμίζουμε βέβαια να λαμβάνετε πάντα υπόψιν την ισχύ της εγκατάστασής σας.
Μια άλλη παράμετρος που χρειάζεται να λάβετε υπόψιν, είναι ότι οι μπαταρίες φθείρονται περισσότερο με μεγάλες ταχύτητες φόρτισης στο εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Επίσης, πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων προγραμματίζουν τον εσωτερικό φορτιστή του αυτοκινήτου να μην επιτρέπει τη χρήση του κάτω από ένα όριο φόρτισης, όπως για παράδειγμα, όταν η μπαταρία πέσει στο 10%. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια της λειτουργίας των συστημάτων του αυτοκινήτου.
Χρόνος φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος.
Παρουσιάζονται 3 είδη φορτιστών: με απλή πρίζα, με οικιακό φορτιστή, με επαγγελματικό φορτιστή.
Συγκρίνονται 3 διαφορετικά οχήματα με διαφορετικές μπαταρίες.
Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από την χωρητικότητα της μπαταρίας και την ισχύ του φορτιστή.
ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο